NaslovnaUlogujte seRegistrujte se
 

Studio B

Zamišljen kao informativna, obrazovna i zabavna srednjetalasna stanica za slušaoce u Evropi, Radio Studio B počeo je da radi 1970. godine. Osnovala ga je grupa novinara saveznog dnevnog lista "Borba". Bila je to prva radio-stanica u Jugoslaviji van sistema državne Radio-televizije Beograd (danas Radio-televizija Srbije). Biće to lokalni radio koji će stvoriti "Zemljotres Studio B". Još od osnivanja ove lokalne FM stanice, bilo je jasno da će gradske vesti biti temelj programa. Ipak, osnivači su želeli da nešto izmene. I – izmenili su. Projekat je okupio iskusne ljude koji su preuzeli ideje od srodnih američkih FM stanica. Prvog dana aprila 1970. godine, tačno u 13.00, Studio B bio je u etru. Frekvencija: 1350 Khz Sedište: garsonjera u zgradi lista "Borba". Tim: sedam entuzijasta sa vizijom. Uređivačka politika: gradski, lokalni radio sa jednom cakom – više muzike, manje priče. To znači red muzike, nekoliko informacija važnih za gradsko stanovništvo, i onda ponovo muzika. K

Studio B

Bio je 28. mart 1990. godine. Kada se nekih tridesetak zaposlenih, među njima i tadašnji direktor Dragan Kojadinović, pojavilo na televizijskim ekranima, počela je nova era u istoriji jugoslovenske radio-difuzije – Nezavisna Televizija Studio B.

Ideja je bila istovetna: novosti, muzika, filmovi, TV serije. I opet, prvi sa čistom slikom i stereo zvukom.

Gledaoci su novu televiziju pozdravili kao i Radio sedamdesetih.

Vlasti nisu.

Ometale su signal.

Onda su isključile predajnik.

Do 19. novembra 1990.

Novoosnovani NTV Studio B bio je osveženje kao stanica koja se gledaocima obraća neformalnim tonom, sa još jednom cakom: imala je sopstvenu uređivačku politiku, drukčiju od državne televizije.

Osim vesti i političkih tok-šouova (sa publikom u studiju), NTV je ponudio i dugo očekivani prostor/vreme za reklamiranje.

Tada (kraj 1990), Studio B bio je privatna radio-televizijska kompanija.

Brojna politička zbivanja od devetomartovskih demonstracija do studentskih protesta, od NTV STB napravila su stub nezavisnog medija, jedinog na kome su se mogla čuti opoziciona mišljenja.

Naravno, to se vlastima nije dopadalo.

Godine 1996. Gradska skupština odlučila je da preuzme Studio B tvrdeći da poseduje više od 30% deonica kompanije.

Uprkos tome, Studio B zadržao je imidž liberalnije stanice i ključnog izvora informacija o tome šta se zaista događa, naročito od februara 1997, kada dotadašnja opozicija osvaja vlast u Beogradu, pa do 17. maja 2000, kada su preko noći prostorije zauzeli policajci lojalni režimu. Studio B bio je svetionik srpske radio-televizije, naročito tokom bombardovanja NATO-a 1999. godine.

PONOVO NA NOGAMA

Posle 5. oktobra 2000. godine stvari se menjaju. Međutim, početkom 2001. oprema je bila toliko zastarela da je bilo pitanje trenutka kada će RTV STB prestati da radi zbog tehničke neopremljenosti.

Zahvaljujući tadašnjim gradskim vlastima, odlučeno je da se kompletna radio-televizija obnovi. Kupljena je nova tehnika, uvedena savremena tehnologija, renovirane prostorije... Tako "umivena", televizija je počela da funkcioniše u maju 2004, a radio, kompletno obnovljen, 2007. godine. RTV Studio B danas poseduje reportažna kola, mobilne linkove i emituje program 24 sata dnevno. Pošto je preraspodelom frekvencija STB dobio frekvenciju za region grada Beograda, od 2008. godine jasno je promenjen programski koncept: to je sada gradska, urbana radio-televizija.

STB danas emituje sedam sati živog gradskog informativnog programa dnevno, pravi različite emisije, ima kvalitetan muzički i serijski program. Piraterije nema. Od 2007. razvija se sajt, a od 2009. i teletekst.

RTV Studio B danas je moderan, savremen, urban medij koji postaje lider na tržištu kada je izveštavanje o Beogradu i za Beograđane u pitanju.

Studio B

id: 359739

Posetite Studio B ▶

vasa reklama na nasem sajtu