NaslovnaUlogujte seRegistrujte sePošaljite Sadrzaj
 

Institut FRANCAiS

Francuski institut u Srbiji sastavni je deo mreže od 130 francuskih instituta i 920 francuskih alijansi u svetu. Sa sedištem u Beogradu i ograncima u Nišu i u Novom Sadu, predstavlja kulturnu diplomatiju Francuske u Srbiji. Ovo su veliki pravci njegovih akcija: Predstavlja izlog savremenog francuskog stvaralaštva Francuski institut u Srbiji priznat je i cenjeni partner svih profesionalaca u kulturi u zemlji i u regionu Balkana. Sarađuje sa efikasnom mrežom ustanova i partnera kako bi omogućio tokom godine prisustvo vrhunskih francuskih umetnika prilikom najznačajnijih kulturnih manifestacija u prestonici i u većim gradovima. Jača mesto francuskog jezika Francuski institut je odredio među svojim najvećim prioritetima bolje učenje francuskog jezika u školskim, univerzitetskim i profesionalnim sredinama, ali i među običnim svetom. Daje jaču podršku predavačima francuskog jezika u okviru srpskog obrazovanog sistema tako što organizuje njihovu obuku i praksu u Francuskoj. Teži da proširi mrežu dvojezične nastave na najbolje ustanove u zemlji. Usmerava ka Francuskoj univerzitetske i naučne krugove Francuski institut je dobar partner školskim, akademskim i naučnim krugovima u Srbiji. Svake godine omogućava da više od 40 ovdašnjih stipendista studira u Francuskoj i to prevashodno prirodne nauke. Pospešuje saradnju između francuskih i srpskih univerziteta i doprinosi finansiranju zajedničkih visokokvalitetnih istraživačkih projekata. Podstiče debatu o velikim društvenim pitanjima Francuski institut želi da bude mesto u kojem se čuje i raspravlja na temu francuskih ideja o svetskim promenama nastalim kao posledica globalizacije. Susreti, seminari i okrugli stolovi prilika su da se razmeni mišljenje o velikim društvenim pitanjima koja se tiču i jednih i drugih. Nudi usluge informacionog centra Škola jezika (prisutna u sva tri grada) nudi onima koji pohađaju časove, a njih je preko 3.500 svih uzrasta, široku paletu kurseva francuskog jezika i omogućava dobijanje priznatih diploma. U školi radi 34 diplomirana profesora. Na 200 kvadrata, medijateka, sa čitaonicom, multimedijalnim prostorom, delom namenjenim mladima i kutkom za decu, nudi više od 18.000 dokumenata koja mogu da se gledaju na licu mesta ili da se pozajme. Medijateka je mesto gde se organizuju mnoge aktivnosti kao i kreativne radionice. Kancelarija Campus France ima za cilj da promoviše studije u Francuskoj, da organizuje studentske sajmove i da pruži podršku onima koji žele da studiraju na visokoškolskih ustanovama u Francuskoj. Galerija Francuskog instituta prostor je za izložbe najboljih francuskih i srpskih likovnih umetnika. Neformalno je ali cenjeno mesto okupljanja, susreta, čitanja i rasprava u beogradskom kulturnom životu. Kroz galeriju prođe godišnje više od 10.000 posetilaca.

Institut FRANCAiS

Malo o prošlosti…

Francuski institut u Srbiji nalazi se od 1951. godine u velelepnoj zgradi zvanoj Union, deo arhitektonske baštine Beograda, koja se nalazi u glavnoj pešačkoj zoni grada, u Knez Mihailovoj ulici. Zgradu je sagradila tridesetih godina grupa francuskih arhitekata čija su imena danas izgubljena a namenjena je bila sedištu francuskog osiguravajućeg društva „Union“ osnovanog 1828. godine. Ime društva kao i datum osnivanja uklesani na gornjem delu zgrade jedini su ornament fasade ove zgrade jednostavnih i čistih linija, nijansiranih oblinom i peščanom bojom čvrstog i grubo tesanog kamena.

Poreklo…

Prvo francusko kulturno udruženje u Beogradu osnovano je 1920. godine pod imenom „Društvo prijatelja Francuske“ ili „Francuski klub“ koje će s vremenom postati mesto okupljanja frankofilne elite Beograda. U isto vreme francusku sveštenici otvaraju školu koju pohađaju mladi iz Srbije.

Drugi svetski rat i okupacija stavljaju tačku na ovu saradnju i sve francuske ustanove su zatvorene. No, knjige iz „Francuskog kluba„ ostaju dostupne čitaocima posrednim kanalima, zahvaljujući lokalnoj biblioteci koja se nalazila u ulici Zmaj Jovinoj. Maja 1945. godine otvara se čitaonica na broju 20 u ulici Kneza Mihaila, koja je biti preteča „Francuskog kulturnog centa“ smeštenog već 1951. godine u zgradi Union na nekoliko koraka dalje...

Nedavna prošlost…

Francuski kulturni centar potpuno je renoviran pošto su ga demontranti demolirali i donekle opustošili 1999. godine tokom prvih dana NATO bombardovanja. Zahvaljujući hrabrosti i požrtvovanju studenata i profesora Filološkog fakulteta u Beogradu, veći deo fonda biblioteke spašen je i prenet u podrum Filološkog fakulteta a zatim vraćen kulturnom centru pred otvaranje 14. jula 2001. godine. Renoviran i potpuno opremljen Francuski kulturni centar svečano je otvorio predsednik Žak Širak 8. decembra 2001. godine.

Danas…

Prekršten u Francuski institut u Srbiji, stožer francuske kulture u Srbiji je pojačao svoju akciju preko dva ogranka, jednog u Nišu (2003) i jednog u Novom Sadu (2004), tako da je njegova aktivnost proširena po unutrašnjosti Srbije.


Vlasnik ste listinga Institut FRANCAiS?

Zelite direktan link ka vasem sajtu i poboljsate svoj SEO rejting? Unapredite svoj listing jos danas!

Posetite Institut FRANCAiS ▶

Vlasnik ste listinga Institut FRANCAiS?

Povecajte svoj skor na Google-u! dodajte svoj link na ovu stranu! Unapredite svoj listing jos danas!

Posetite Institut FRANCAiS ▶