NaslovnaUlogujte seRegistrujte se
 

OS "Starina Novak"

• Osnovana je 1922. godine • Prva generacija upisana u školu školske 1922/23. • Svečano osvećenje školske zgrade: 21.januara 1923. • Prva adresa: ugao ulica Starina Novak i Dalmatinske • Završetak radova na novoj zgradi: 22. decembar 1961. • Otvaranje aneksa škole (dnevni boravak i fiskulturna sala): april 1971. OŠ "Starina Novak" osnovana je 1922. god. kao četvorogodišnja narodna škola u Paliluli, tada siromašnoj periferiji Beograda, nastanjenoj zemljoradnicima, malim zanatlijama i trgovcima. Škola je pre rata prva imala kino-projektor, kao i učeničku i nastavničku biblioteku. U periodu od školske 1945/46. škola je nosila ime O.Š. broj sedam koji se zadržao do januara 1952. godine. Savet škole je preporučio da sve škole uzmu po jedan datum za Dan Škole. Školski odbor je 1957. godine doneo odluku da se Dan Škole proslavlja u poslednjoj nedelji maja. 1961. godine Dan pobede (15. maj) slavi se kao Dan Škole. Povećanje broja učenika i sve teži uslovi rada (odlasci i držanje časov

OS

Krajem 16. veka, Tursko Osmanlijsko carstvo najzad prestaje uspešno širenje svoje vlasti evropskim prostorima. Balkansko poluostrvo postaje žarište pobuna, ustanaka i vojište hrišćanskih sila protiv islamske carevine. Evropske sile naivno veruju da je Turskoj kraj. Čitavo poluostrvo, od Crnog i Jonskog do Jadranskog mora, puno je agenata i avanturista, sejača lažnih nada, poslatih sa evropskih dvorova koji sanjaju podelu teritorija.

Osmanlije nisu uspele da osvoje Sisak 1593. Godine i time započinje Drugi rat Hazburške monarhije i Turske. Rat je trajao do 1606. Godine i uskoro je pokazao svoje bezumno lice sukoba SVIH PROTIV SVIH uz učešće Nemaca, Turaka, Mađara, Moldavaca, Poljaka, Kozaka, Albanaca, Tatara, čak i Italijana iz Toskane i naravno Srba, kojih je bilo i na strani hrišćanske lige i još uvek u povlašćenim vojnim redovima Osmanlija. Srpski narod, posle vioše od pola veka izlazi na istorijsku scenu, nažalost ne kao celina, već podeljen po mnogim udaljenim krajevima.

Čuveni veliki vezir Mehmed-paša Sokolović umire 1579. Godine. Čovek koji je obnovio Pećku patrijaršiju i pod čijom su vladom Srbi uživali povlastice, zamenili su nesposobniji i mnoga prava počinju da se gase. Hrišćanska propaganda je pozvala Srbe i druge narode u akciju, o kojoj se nije mnogo razmišljalo.

OS "Starina Novak"

id: 359814

Posetite OS "Starina Novak" ▶

vasa reklama na nasem sajtu